fallback

IBM мина Microsoft по капитализация за първи път от 1996 г.

Пазарната стойност на IBM е 214 млрд. долара, а концернът от Редмънд е оценен на 213,2 млрд. долара

11:05 | 30.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Централата на IBM в Ню Йорк. Снимка: IBM

International Business Machines Corp. (IBM) надмина софтуерния гигант Microsoft Corp. и стана втората най-голяма по пазарна капитализация технологична компания в света, предаде Bloomberg.

Пазарната стойност на IBM нарасна до 214 млрд. долара вчера, докато капитализацията на Microsoft падна до 213,2 млрд. долара. Това е първият път от 1996 г. насам, когато IBM надминава конкурента си по този показател, на база  цени от края на борсовата сесия.

Анализаторите са на мнение, че това е повече от моментна прищявка на пазара и е демонстрация, че технологичната индустрия се променя и важността на персоналния компютър намалява. През януари 2000 г. Microsoft беше с три пъти по-голяма капитализация от IBM. Анализаторите смятат, че Microsoft няма да може да повтори феноменалния си успех с Windows. 

Преди шест години главният изпълнителен директор на IBM Сам Палмисано взе решение за продажбата на компютърния бизнес на концерна на китайската компания Lenovo за 1,75 млрд. долара и по този начин катапултира китайците във Висшата лига на PC производителите. IBM от своя страна се концентрира върху корпоративния софтуер и услугите.

„Разбрахме, че през 1981 г. бизнесът с компютри бе иновация, но 20 години по-късно вече не е. Крайно време е да си идем“, призна едва през миналия месец Сам Палмисано на форум в Калифорния.

Въпреки че Microsoft експандира в бизнеса с онлайн реклама и игри, повечето приходи на компанията са от софтуерните продукти Windows и Office.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
fallback