fallback

Шефът на НР си отива?

Грешките на Лео Апотекeр в управлението на компанията вероятно ще му костват поста само след 11 месеца работа

10:09 | 22.09.11 г.

Главният изпълнителен директор на Hewlett-Packard Лео Апотекър. Снимка: Ройтерс 

Директорското място на шефа на Hewlett-Packard (НР) Лео Апотекeр може да изстине о-малко от година, след като той зае поста. Бордът на компанията смята да смени Апотекър с бившия шеф на eBay Мег Уитман, пише Ройтерс, като се позовава на анонимни източници.

Технологичният гигант се бори със спадащото доверие на инвеститорите и смяната на Апотекър вероятно ще бъде следващия им ход.

Само за 11 месеца на поста Лео Апотекeр рязко намали прогнозите за продажбите на компанията и не успя да преодолее спада на цените на акциите й.

През миналата седмица стана ясно, че акционерът в американския компютърен концерн Hewlett-Packard Ричард Гамъл е подал съдебен иск срещу компанията. Според информация на Ройтерс той обвинява концерна, че е заблудил инвеститорите си, като по време на разработването на таблета Touchpad  HP е премълчал, че WebOS, операционната система, внедрена след покупката на Palm, вече няма да е в центъра на корпоративната стратегия. 

Гамъл обвинява и ръководството на компанията, особено главния изпълнителен директор Лео Апотекер и главния финансов директор Кати Лешяк. Двамата са правили положителни изказвания за състоянието на HP, които по-късно са се оказали „необосновани“.

Ако Апотекeр си отиде, той ще бъде третият поред изпълнителен директор, отстранен от борда. Освен това, Уитман среща много по-високо одобрение от страна на инвеститорите.

Апотекeр, който преди това оглавяваше германският производител на софтуер SAP, беше изненадващ избор за директорския стол на НР и заместник на популярния Марк Хърд.

Анализатори оценяваха отстраняването на сегашния изпълнителен директор на компанията като “въпрос на време”. А Wall Street с нетърпение очаква да види кой ще заеме неговото място. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
fallback