fallback

Samsung ще направи Bada система с отворен код?

Според Wall Street Journal корейската компания няма намерение да придобие мобилна система на свой конкурент

18:16 | 21.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Bada може да стане система с отворен код. Илюстрация: Samsung

Южнокорейският технологичен коцерн Samsung има намерение през следващата година да превърне мобилната си операционна система Bada в продукт с отворен код, пише  Wall Street Journal, позовавайки се на запознати със ситуацията източници. Чрез отварянето на Bada към трети страни и външни разработчици концернът има намерение да ускори разпространението на операционната си система и да намали зависимостта си от Google и нейната мобилна платформа Android.

Анонимният източник обяснява още, че Samsung няма намерение да придобие мобилна система на конкурентна компания и по този начин опровергава спекулациите, че корейците имат интерес към MeeGo (собственост на Intel) или WebOS (която Hewlett-Packard купи от Palm).

Решението на Samsung да направи от Bada продукт с отворен код е вследствие на придобитото от Google мобилно подразделение на Motorola за 12,5 млрд. долара. Анализаторите спекулираха, че придобиването може да има негативно влияние в дългосрочен план върху производителите на устройства, ползващи Android, защото Google би могъл да предпочете Motorola за развитието и поддържането на мобилната операционна система. 

С отварянето на кода Samsung се надява да направи Bada и предпочитана платформа за т. нар. Smart-TV, тоест телевизори с достъп до интернет и възможност за поръчване на съдържание. Google предлага подобна система - Google TV, още от есента на миналата година. Тя е базирана на Android и трябва да дойде в Европа през 2012 г. 

Samsung представи първата версия на Bada в края на 2009 г. Според статистиката на Gartner през второто тримесечие на 2011 г. операционната система държи 1,9% от пазара и е изместила Windows Phone на Microsoft от петото място.

На 51-ото мобилно изложение в Берлин в началото на септември Samsung представи първите три смартфона с Bada 2.0. Малко след това бе пусната и актуализация за серията Wave, която ще се появи в Европа през четвъртото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
fallback