fallback

Акционер обвинява HP в заблуда на инвеститорите

След като Лео Апотекер оглави HP през ноември миналата година, цената на компанията падна с общо 44%

10:17 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Главният изпълнителен директор на Hewlett-Packard  Апотекер все по-често печели недоволството на инвеститорите. Снимка: Ройтерс

Акционерът в американския компютърен концерн Hewlett-Packard Ричард Гамъл е подал съдебен иск срещу компанията. Според информация на Ройтерс той обвинява концерна, че е заблудил инвеститорите си. По време на разработването на таблета Touchpad  HP е премълчал, че WebOS, операционната система, внедрена след покупката на Palm, вече няма да е в центъра на корпоративната стратегия.

През август HP изненадващо обяви, че прекратява продажбата на WebOS устройства и започна тотална разпродажба на наличните таблети TouchPad на цени под 100 долара и на смартфони за около 70 евро. Повечето анализатори бяха категорични, че HP ще продаде WebOS на някой от играчите в мобилната индустрия. Сред имената се спрягаха не само  Samsung и Sony, но дори и Microsoft и Facebook. Друга възможност за развитието на WebOS е лицензицирането й от различни хардуерни производители, подобно на Google и неговата мобилна платформа Android

Гамъл обвинява и ръководството на компанията, особено главния изпълнителен директор Лео Апотекер и главния финансов директор Кати Лешяк. Двамата са правили положителни изказвания за състоянието на HP, които по-късно са се оказали „необосновани“.

При всички случаи почти винаги мениджърите рисуват положителна картина, вместо да говорят открито за проблемите и така да изплашат инвеститорите. Често срещано е и прехвалването на продукти още преди пускането им на пазарите, за да се предизвика интерес. В момента например канадската компания Research In Motion се опитва въпреки слабите продажби да излъска публичния си имидж и хвали смартфона си Blackberry 7 и таблета Playbook, въпреки че през последното тримесечие е продала само 200 000 броя. 

Ако мениджърите на HP действително са лъгали за финансовото състояние на компанията, това може да се превърне в сериозен проблем, включително и ако изоставянето на WebOS е било планирано още преди представянето на Touchpad.

Искът се стреми да разкрие неуточнени щети от името на всеки, който е купувал дялове в HP между 22-и ноември 2010 и 18-и август 2011 г., твърдейки, че неоповестяването на потенциални проблеми означава, че нейните акции са били изкуствено надути.

Гневът на инвеститорите срещу Апотекер расте, след като в последно време се отчетоха няколко големи спада във финансовите резултати. След новината за промяната на плановете на компанията по отношение на мобилната операционна система WebOS акционерите категорично дадоха да се разбере, че политиката на изпълнителния директор не им харесва. Сривът в доверието към компанията струваше на HP 16 млрд. долара заради обезценяването на акциите. Това е най-голямата еднодневна загуба на гиганта от 1987 г.

След като Лео Апотекер оглави HP през ноември миналата година, цената на компанията падна с общо 44%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
fallback