fallback

Сайтът за пътувания на Baidu планира IPO

Qunar.com има намерение да бъде листнат в САЩ до края на следващата година

10:29 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Baidu инвестира и в туризъм, а сайтът му за пътувания Qunar.com планира IPO в САЩ. Снимка: Ройтерс

Китайският оператор на сайта за пътувания Qunar.com - Information Technology Co., част от най-голямата търсачка в страната - Baidu Inc., планира първично публично предлагане в САЩ през следващата година, пише MarketWatch.

Говорителят на Qunar Джена Куейн отказва да даде подробности за планираното IPO. Говорителите на Baidu също отказват информация.

През юни Baidu обяви, че инвестира 306 млн. долара в Qunar. Без да дава допълнителна информация за големината на дела си, интернет компанията заяви, че става мажоритарен акционер. Освен това бе обявено, че Qunar ще продължи да оперира като независима компания, сътрудничейки си с Baidu в сферата на търсенето.

Основаната през 2005 г. Qunar е най-старият и най-посещаван китайски туристически сайт и предоставя резултати от търсене за самолетни полети, влакове, хотели и туроператорски пакети, като освен това предлага и намаления при групово пазаруване. 

Baidu, от своя страна, е лидер в китайското интернет пространство и експандира агресивно с все по-нови предложения, сред които и електронна търговия и онлайн видео съдържание.

През миналата година няколко китайски интернет компании реализираха успешно IPO в САЩ. Когато през декември дебюта си направи онлайн видео компанията Youku.com Inc., тя успя да регистрира най-силния първи борсов ден на щатска борса от 2005 г. насам.

Пазарната волатилност и колебанията в цените на акциите обаче охладиха интереса на инвеститорите към китайските IPO-та. Така например Xunlei Ltd., оператор на видео съдържание и игри, в който Google Inc. има малък дял, обяви своя борсов дебют за юни, но по-късно го замрази заради „новите пазарни условия“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
fallback