fallback

Alibaba се отървава от големия си акционер Yahoo?

Създателят на китайския сайт за електронна търговия Джак Ма иска да изкупи обратно дела от 40%, който държи Yahoo

09:58 | 12.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Джак Ма влоши отношенията си с вече бившата шефка на най-големия си акционер - Yahoo, Керъл Барц. Снимка: Ройтерс

Китайската интернет компания Alibaba Group може да извлече неочаквана полза от уволнението на бившия главен изпълнителен директор на Yahoo! Керъл Барц, която пое концерна в началото на 2009 г. и бе принудена да напусне по скандален начин преди няколко дни. В момента Yahoo държи най-големия дял акции в Alibaba.

Според информация на Financial Times Джак Ма, създател и главен изпълнителен директор на китайската компания, призовава за обратно изкупуване на дела на Yahoo в неговата компания. В момента щатският концерн държи около 40% от акциите в китайската онлайн компания.

Джак Ма е известен с провокативните си изказвания. За разлика от другите си колеги от китайския технологичен бранш, които са по-скоро плахи в изявите си, бившият учител по английски Ма, който в Китай е наричан „патриархът на интернет“, обича да се изявява пред публика. „Ако имах думата, днес Yahoo! би изглеждала по друг начин. Тя трябва да се раздели на малки парчета, защото да се ръководи подобно огромно предприятие е ужасно трудно", препоръча  мениджърът преди три месеца по време на технологичен конгрес в Калифорния.

Отношението между Ма и вече бившата шефка на Yahoo! Барц се влошиха значително през последните години, признават пазарните анализатори. Създателят на Softbank (която също държи дял в Alibaba) и неин основен акционер Масайоши Сон открито атакува иновациите на Yahoo! и подхода й към международните пазари.

Междувременно отношенията между Барц и Ма са били толкова напрегнати, че двамата дори не си говорили. Близки до компаниите източници коментират, че при една командировка в Силициевата долина през февруари китайският мениджър въобще не си направил труда да отскочи до централата на Yahoo! 

При това началото на партньорството между двете компании през 2005 г. бе наречено в бранша „перфектна сделка“ - правилната стратегия за сложния, но криещ огромен потенциал, китайски пазар.

Дали обаче сега Yahoo! ще се съгласи да се раздели с акциите си в китайската компания и на каква цена, не е ясно. Още при обявяването на уволнението на Барц BusinessWeek писа, че е много вероятно компанията да продаде азиатските си активи и с привлечения капитал да се опита да направи голямо придобиване.

Така например Yahoo се спряга за основен претендент за закупуване на сайта за видеосъдържание Hulu. Предишните опити на технологичния гигант да придобие актуален бизнес с голям потенциал обаче неизменно се проваляха, като последният подобен пример за това е неуспешният опит за купуване на Groupon през миналата година.

През юли Alibaba.com Ltd. отчете ръст на приходите за първото полугодие от 22%. Докато през първите шест месеца на 2010 г. приходите са били в размер на 2,59 млрд. долара, година по-късно те вече достигат 3,16 млрд. долара.

Печалбата преди данъци и отчисления също нараства – с 27,9% до 996,1 млн. долара. Печалбата на акция скача с 38% спрямо същия период година по-рано и сега е 21,5 цента на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
fallback