fallback

Керъл Барц напуска Yahoo! с обезщетение за 10 млн. долара

Причината за милионната сума е преждевременната раздяла по вина на компанията

21:15 | 08.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Керъл Барц ще напусне Yahoo! с добър чек. Снимка: Ройтерс

Уволненият главен изпълнителен директор на американската интернет компания Yahoo! Керъл Барц вероятно ще си тръгне с 10 млн. долара, защото напуска директорския пост преди изтичането на договора й, който е до 2013 година, предаде DPA.

53-годишната Барц може да получи близо 3 млн. долара според заплатата и бонусите й за миналата година, става ясно от  сведението, изпратено от компанията на 29-и април тази година до регулатора. Освен това компанията вероятно ще й даде бонуси за месеците, които има отработени тази година. Така мениджърката ще получи чек за около 10 млн. долара, като половината от тях може да са под формата на акции.

Порталът, който страда от сериозни финансови затруднения, обяви изненадващо вчера решението си да уволни Барц. Вчера акциите на компанията скочиха с 5,4%, или 70 цента до 13,61 долара. Пазарната стойност на компанията е близо 17 млрд. долара.

Барц пое Yahoo! в началото на 2009 г., наследявайки на поста Джери Янг, който си навлече гнева на управителния съвет и акционерите, след като се противопостави на финализирането на сделката, предлагана от Microsoft.

Въпреки силния партньор в лицето на софтуерния гигант обаче търсачката не успява да се наложи срещу по-силния си конкурент Google. Социалната мрежа Facebook пък се превърна в още един силен конкурент за рекламни постъпления.

Междувременно анализатори подозират, че зад светкавичното уволнение на Барц се крие сериозен мотив – продажба на портала. Тези слухове се потвърждават донякъде и от изказването на председателя на борда на директорите на компанията Рой Босток, че компанията се нуждае от тотално преструктуриране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
fallback