fallback

Сеул разследва Google за нечестни търговски практики

Офисите на компанията в столицата на Южна Корея бяха претърсени от служители на антимонополната комисия

10:19 | 08.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Корейски фирми обвиняват Google, че задължава собствениците на смартфони с Android да ползват търсачката. Снимка: Ройтерс

Южнокорейската антимонополна комисия обискира офисите на Google в Сеул, предаде Ройтерс.

Обискът е извършен в рамките на серия следствени действия по отношение на интернет компанията. Освен Южна Корея подобни следствени действия спрямо Google провеждат и властите в Европа и САЩ.

Говорителка на компанията, цитирана от технологичния сайт CNET, заяви, че лидерът сред интернет-търсачките "ще работи с комисията, за да отговори на всякакви въпроси, които те може да имат за нашия бизнес".

През април двете най-големи интернет компании в Южна Корея - Daum и NHN Corp., подадоха оплаквания пред комисията и обвиниха Google, че смазва конкуренцията на пазара за търсачки за мобилни телефони.

Фирмите смятат, че Google се възползва от позицията си на разработчик на операционна система за мобилни телефони Android, за да зареди търсачката си на местните смартфони. Според тях това ограничава достъпа до местните търсачки от смартфоните с Android.

Компанията отрича обвиненията, че производителите са задължени да ползват Google search. Представители на Google твърдят, че търсачката не изисква от производителите на смартфони да инсталират в устройствата с Android именно нейните продукти като стандартно решение и предлага възможности за използване на конкурентни услуги.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
fallback