fallback

Dell ще опита да завладее китайския пазар с помощта на Baidu

Щатската компания ще развива смартфони и таблети за Китай в сътрудничество с местната търсачка

10:11 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Dell иска да завладее китайските потребители с помощта на Baidu. Снимка: Ройтерс

Американският компютърен концерн Dell планира да създаде няколко мобилни устройства, предназначени за китайската аудитория с помощта на най-популярната търсачка в Азия - Baidu, предаде Ройтерс.

Един от съвместните продукти ще бъде таблетът Streak, е заявила говорителка на Dell пред агенцията. Според местни източници още през ноември ще се появи първият съвместен продукт на Dell и Baidu. По този начин щатският концерн иска да отбележи по-големи продажби на силния азиатски пазар на технологиите и да се пребори с конкуренцията на Apple и Lenovo, които засега доминират в Китай. Страната е един от най-бързо развиващите се пазари в света. Към момента в Китай има над 900 млн. потребители на мобилни устройства.

Dell пък е вторият по големина производител на компютри в света. Компанията понижи наскоро за пореден път прогнозите си за приходите през текущата финансова година, като сега се предвижда ръст от 1 до 5%, докато предишната прогноза бе за растеж между 5% и 9%.

Baidu е един от най-познатите брандове в Китай. Според анализатори джобни компютри или смартфони на марката биха имали голям успех в страната. „Смятам, че Dell, който и без това има много проблеми на фронта на мобилните телефони и таблети, ще сграбчи това като удавник за сламка, за да получи малко повече реклама“, смята Майкъл Кленденин от RedTech Advisors. Шансовете на компанията да измести Apple в Китай обаче не са големи, считат от анализаторската компания. През изминалото тримесечие именно повишеното търсене в Китай допринесе за скока на приходите на Apple с над 80%. 

До този момент Dell почти не може да се опълчи срещу iPad на Apple. През август компютърният гигант прекрати в САЩ продажбите на базирания на Android модел Streak 5, защото потребителите не харесваха малкия 5-инчов екран на устройството. Очаква се компанията да пусне скоро 7-инчовия модел Streak 7.

През миналата седмица Baidu пусна собствена платформа за мобилни приложения и работи над собствена операционна система за смартфони. Най-голямата китайска търсачка се надява в бъдеще повече потребители да ползват нейната система, за да сърфират в мрежата чрез таблетите или смартфоните си.

Чрез сделката с американците Baidu следва плътно плановете за развитие на най-големия си конкурент Google. Най-голямата в света търсачка предприе преди няколко седмици директна атака срещу производителя на iPhone и iPad Apple и закупи производителя на мобилни телефони Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара. По този начин Google иска да насърчи разпространението на операционната си система Android.

Пазарът за таблети остава силно конкурентен. Почти всички производители на компютри искат да печелят от популярността на този сегмент, който бе създаден преди година и половина от iPad. Все още неясно е и бъдещето на таблета на един от най-големите конкуренти на Dell - Hewlett-Packard. Щатският концерн заяви преди седмици, че в хода на мащабно преструктуриране може би ще се откаже от поделението си за хардуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
fallback