fallback

Apple напредва с доставките на части за новия iPad

Пробните бройки от новия таблет ще се появят през октомври, а официалният старт на iPad 3 ще бъде в началото на 2012 г., твърди Wall Street Journal

18:36 | 19.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Технологичният концерн Apple Inc. е в напреднал стадий с азиатските си партньори по доставката на компоненти за пробните бройки на следващото поколение iPad, които трябва да се появят на пазара през октомври, пише Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Базираната в Курпентино компания е поръчала ключови компоненти, като панели за дисплеите и чипове за новия си iPad, чийто официален старт ще бъде в началото на 2012 г.

Очаква се iPad3 да има дисплей с по-висока разделителна способност - 2048 на 1536, спрямо досегашната 1024 на 768. Доставчици на Apple вече са транспортирали малки количества от компонентите, като поръчките са за за 9,7-инчов екран на устройството.

Говорителят на компанията за Азия Каролин Ву отказва коментар.

Един от доставчиците обаче твърди, че американската компания вече е поръчала части за около 1,5 млн. iPad 3 за четвъртото тримесечие.

Apple, подобно на други големи компании в сферата на компютрите и потребителската електроника, не произвежда сама продуктите си, а поръчва частите на тясно специализирани компании, преди всичко от Тайван, които имат евтини производствени бази в Китай. Този бизнес модел позволява на Apple да не инвестира в скъпи и сложни производствени линии.

Преди няколко дни стана ясно, че премиерата на iPad 3 може да се отложи за 2012 г. заради проблеми с производството на дисплеите за таблета. Очаква се екранът на iPad 3 да е с Retina дисплеите на LG.

Не само екранът обаче е причина за възможното закъснение. Новият, базиран на 28nm-технология чип A6 на производителя TSMC, който в момента се намира в тестова фаза, също ще излезе от производство през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
fallback