fallback

Печалбата на China Mobile за полугодието с най-висок ръст от 3 години

Нетната печалба достигна 61,3 млрд. юана (9,6 млрд. долара) при ръст от 6,3% спрямо аналогичния период на 2010 г.

12:58 | 18.08.11 г.

Печалбата на China Mobile регистрира най-високия си ръст през първите 6 месеца на годината за последните 3 години, след като компанията привлече повече потребители от горния пазарен сегмент, съобщи Ройтерс.

Средните приходи на клиент на месец при China Mobile през първата половина на годината са на стойност 70 юана, което е ръст спрямо 67 юана през първото тримесечие.

Компанията, която според данните до края на юни е най-голямата в света по брой на абонати с 616,8 млн. души, сред които и 35 млн. потребители на 3G мобилни телефони, обяви нетна печалба от 61,3 млрд. юана (9,6 млрд. долара) за първите 6 месеца на годината. За същия период на предходната година печалбата е била 57,6 млрд. юана, а предварителните очаквания на икономистите бяха средно за 59,8 млрд. юана.

Ръстът от 6,35% е най-високият след второто полугодие на 2008 г., когато достигна 18%.

Трите мобилни оператора в Китай се борят с намаляването на средните приходи от един клиент, след като предложиха агресивни отстъпки с цел да разширят потребителската си база на най-големия пазар на мобилни телефони в света от над 900 млн. абонати.

China Mobile, China Unicom и China Telecom Corp Ltd се опитват да привлекат потребителите на 3G и смартфони, предлагайки им апарати на Apple, Samsung Electronics и HTC с отстъпки за многогодишни договори.

„Ако погледнете настоящото съревнование, China Unicom се представя по-добре, привличайки потребителите от горния сегмент за сметка на China Mobile и China Telecom“, заяви Джейн Уан, анализатор в компанията за проучвания Ovum в Пекин.

„Подобно на конкурентите си China Mobile е изправена пред дилемата дали да се опита да съблазни повече потребители с отстъпки или да се опита да подобри нетната си печалба благодарение на отстъпките. Балансирането при този избор е трудно“, добави тя.

Въпреки че Китай е с най-много абонати на мобилни телефони в света, съотношението им спрямо населението на страната е 70%, докато в Хонконг то е 200%, а мнозинството са потребители на 2G апарати в провинциалните градчета и селца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
fallback