fallback

Брюксел предупреди България за скъпите мобилни разговори

Според Европейската комисия у нас клиентите на мобилните оператори плащат най-много, а страната ни е най-бедната в съюза

14:40 | 02.08.11 г. 3

Европейската комисия (ЕК) е предупредила българския телекомуникационен регулатор да предприеме мерки срещу надутите цени на мобилните разговори, съобщи EurActiv.com. Според ЕК у нас клиентите на мобилните оператори плащат най-много, а страната ни е най-бедната в съюза.

ЕК е на път да издаде препоръки, които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще бъде длъжна да предприеме в най-голяма степен, каза комисарят по цифровите технологии Нели Крус.

Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ поиска Крус да каже как ЕК ще намали тарифите за терминиране в мобилни мрежи (тарифите, които операторите плащат помежду си за използване на техните мрежи).

Комисията за регулиране на съобщенията намали цените за терминиране до 6,64 евроцента на минута през юли 2010 г. Това стана след като от ЕК поискаха налагане на задължителен таван. Средната стойност за ЕС от януари тази година обаче вече е достигнала 4,91 евроцента на минута и продължава да намалява.

Според Ковачев това хвърля съмнение върху способността на българското правителство да налага на КРС да свалят цените на разговорите на трите мобилни оператора. Регулаторът вече заплаши мобилните оператори със санкции, но те изглеждат смешно ниски в сравнение с печалбите на компаниите.

Според информация на EurActiv международните телекомуникационни компании също са изразили безпокойство относно високите цени за терминиране в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
fallback