fallback

Facebook плаща по 500 долара за открит бъг

Стандартното възнаграждение може да бъде увеличено, ако откритият проблем наистина е от значение

09:51 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Марк Зукърбърг иска да направи социалната си мрежа по-сигурно място. Снимка: Ройтерс

Най-голямата социална мрежа Facebook обяви, че ще плати на всеки свой потребител, който открие и съобщи за уязвимост или бъг в социалната мрежа, предаде порталът Alltechnews. Бъговете са грешка по време на изпълнението на дадена програма, като по същество представляват неочаквано поведение на самата програма в определена ситуация.

Компанията се обърна в отворено писмо до всички потребители на сайта и заяви, че иска да направи Facebook още по-сигурно място. С този свой ход компанията се надявала да подобри качеството на социалната мрежа и да защити личната информация на своите над 750 млн. потребители.

Стандартното възнаграждение е 500 долара, но то може да се увеличи, ако откритият проблем наистина е от значение и би могъл да позволи на хакери да нарушат функционалността на Facebook. Особено важни за компанията на Марк Зукърбърг са открити грешки в скриптовете или т. нар. Remote Code Injections, които може да навредят на сигурността на личните данни на потребителя.

За да получи възнаграждението си обаче, потенциалният откривател на бъговете трябва да подпише декларация за конфиденциалност. С нея потребителят се задължава да предостави известно време на Facebook, в което мрежата да отстрани грешката си, преди да бъде направена обществено достояние.

За да събере на едно място всички грешки, Facebook създаде собствена страница за т. нар. „White Hat Researcher“.Там всички заинтересовани могат да се регистрират или да видят списък на участниците, които са подписали вече споразумението за конфиденциалност.

За тези 500 долара обаче не може да се каже, че са лесно спечелени пари, защото и Facebook е заложил някои клопки. Така например бъговете трябва да са само в собствени страници на социалната мрежа, а не в такива на партньорите. Грешки в играта Farmville не интересуват социалния гигант. Освен това за всеки бъг се изплаща само по едно обезщетение и в случая ще спечели първият обадил се. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
fallback