fallback

Sony отчете загуба за 199 млн. долара за първото финансово тримесечие

Концернът понижи прогнозата си за годишните си резултати заради последиците от мартенското природно бедствие

15:43 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби на Sony са спаднали с 10% до 1,5 млрд. йени. Снимка: Ройтерс

Японският технологичен концерн Sony отчете загуби от 15,5 млрд. йени (199 млн. долара) за април - юни, които се дължат на последиците от земетресението и последвалата го вълна цунами от 11 март, предаде DPA. Това е най-голямата отчетена загуба на компанията от средата на деветдесетте години насам и разочарова инвеститорите, които очакваха доста по-добри резултати.

За същия период на миналата година Sony имаше печалба от 25,7 млрд. йени.

Природната катастрофа разруши частично някои фабрики на концерна в Североизточна Япония, но въпреки това производството там бе възстановено по-бързо от очакваното. Освен това спадът се дължи и на причинени от самата компания проблеми, сред които връщане на някои устройства заради проблеми с паметта и морално остарели продукти. 

Приходите от продажби са спаднали с 10% до 1,5 млрд. йени. При това  Sony бе принудена да понесе най-големи поражения в бизнеса с електроника. Големи проблеми концернът имаше при продажбите на телевизори, където концернът изпусна важни от технологична гледна точка тенденции в развитието на плоските екрани. Компанията понижи прогнозата си за продажби на телевизори Bravia на 22 млн. броя от досегашната си прогноза за 27 млн. броя.

Компанията за производство на електроника и развлекателни устройства, чиято централа се намира в Токио, понижи прогнозата си за резултатите за цялата финансова година, приключваща в края на март 2012 г. до 60 млрд. йени (769 млн. долара) спрямо обявените през май 80 млрд. йени (1 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
fallback