fallback

ЕК разреши на Lenovo да погълне Medion

Сливането на двете компании няма да увреди конкуренцията на пазара, заключават от Брюксел

18:11 | 26.07.11 г.

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) разреши на китайския технологичен концерн Lenovo да придобие германската компания за търговия с електроника Medion, съобщиха от Брюксел.

След внимателен преглед на сделката Комисията установи, че сливането няма да увреди конкуренцията на пазара, пише в съобщение на ЕК.

Заключението на Еврокомисията е, че обединението на Lenovo и Medion няма да доведе до съществено увеличаване на пазарния им дял, а на пазара те ще оперират с достатъчно силни конкуренти.

ЕК смята, че пазарите в Германия и Дания ще бъдат основно засегнати от сделката, в частност – пазарите на лаптопи и настолни компютри. Силно присъствие и на двата пазара обаче имат още Acer, HP и Asus.

Четвъртият по големина в света производител на компютри Lenovo предлага по 13 евро за акция, съобщи самият китайски концерн, цитиран от Financial Times, a офертата е валидна до 1-и август.  Китайците вече са се споразумели със създателя на компанията, мажоритарен собственик и председател на Надзорния съвет Герд Брахман, който им е продал  17,75 млн. акции (36,7% от капитала) за около 230,7 млн. евро. 

Според източници на Ройтерс придобиването на дял от Medion е част от сделката за изкупуването на цялата компания, оценена на над 830 млн. долара. От Lenovo коментираха само, че са отворени и към бъдещи изкупувания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 09.09.22 г.
fallback