fallback

Cisco съкращава 11 500 служители

Мярката ще доведе до спестяване на 1 млрд. долара всяка година

09:45 | 19.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Cisco планира да съкрати 11 500 свои служители. Снимка: Ройтерс

Производителят на мрежово оборудване Cisco Systems обяви, че има намерение да съкрати около 11 500 свои служители. Това се равнява на 15% от всички служители на компанията и прави съкращението най-голямо в историята на концерна, предаде Ройтерс. Към края на второто тримесечие на годината Cisco е имал около 73 400 служители.

Около 5000 от засегнатите няма да станат безработни, а ще получат договори при поддоставчика Foxconn. Китайският производител на продукти и части за концерна Apple купува фабрика на Cisco в мексиканския град Хуарес.

На други около 2100 души пък ще бъдат предложени планове за ранно пенсиониране, като целта е да се намалят негативните социални ефекти от съкращенията до минимум. На кандидатите за пенсиониране е предложена една година с пълни медицински осигуровки.

Освен това концернът ще прекрати дейност в няколко сегмента от пазара, на които не е лидер. Така например още преди три месеца компанията се отказа от производството на видеокамери Flip, в резултат на което съкрати 500 работни места и спести около 300 млн. долара годишно.

Още през пролетта Cisco заяви, че ще стартира пакет за спестяване в размер на 1 млрд. долара годишно. Преди това изпълнителният директор на компанията Джон Чеймбърс призна, че предприятието се намира на погрешен път. За преструктурирането и съкращенията компанията ще изразходи 1,3 млрд. долара.

Спадът в печалбите на Cisco се дължи на конкуренти като Juniper Networks и Hewlett-Packard, пише Bloomberg.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 13.08.22 г.
fallback