fallback

Microsoft прикани Samsung към касата

Софтуерният концерн иска по 15 долара за всеки всеки продаден телефон с Android на корейците

14:14 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Microsoft печели доста повече пари от Android, отколкото от собствения си Windows Phone 7. Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен концерн Microsoft е изискал от корейския производител на смартфони Samsung по 15 долара за всеки продаден телефон с операционна система Android, съобщава Ройтерс, позовавайки се на корейския вестник Maeil Business Newspaper. Причина за това са множеството патенти на софтуерния гигант, използвани в операционната система на Google.

Според източници, близки до преговорите, Samsung ще се опита да намали сумата до 10 долара на продаден смартфон, като в замяна на това се обвърже по-сериозно с операционната система Windows 8, която вероятно ще се появи на пазара в средата на 2012 г.

Като се има предвид, че топмоделът Galaxy S II на Samsung бе продаден вече в над 3 млн. бройки за 55 дни, е ясно, че подобно споразумение би донесло доста сериозни суми на Microsoft. 

Софтуерната компания със седалище в Редмънд се опитва да осребри своето патентно портфолио и започна да приканва постепенно производителите към касата. Наскоро Microsoft сключи споразумение с HTC, като тайванците ще плащат по 5 долара за всеки продаден техен телефон с Android. В момента американците преговарят и с Acer и Asus, а срещу Motorola беше заведен съдебен иск. Със своите телефони Motorola била нарушила общо девет патента, свързани със синхронизиране на електронна поща, контакти, календар и др.

Неотдавна и три по-малки производителя на смартфони с Android сключиха лицензионни споразумения с Microsoft. Във вторник пък стана ясно, че тайванският производител Wistron ще плаща лицензи не само за ползването на Android, но и за тези свои устройства, оборудвани с Chrome-OS.

Сякаш по ирония на съдбата днес Microsoft печели доста повече пари от Android, отколкото от собствения си Windows Phone 7. Само от споразумението си с HTC софтуерният гигант е получил 150 млн. долара към края на май тази година, докато от продажби на лицензи за WP7 устройства - едва 30 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 07.09.22 г.
fallback