fallback

Европа инвестира в супербърз домашен интернет

Новите технологии трябва да са достъпни за всеки европейски гражданин до 2020 г.

17:25 | 28.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Започва работата по 13 изследователски проекта в областта на фотониката, по-конкретно в сферата на високоскоростните оптични широколентови мрежи. Целта е да се разработят технологии за осигуряване на супербърз домашен интернет (над 1 гигабайт в секунда), съобщиха от Европейската комисия.

Осигуряването на бърз и ултрабърз широколентов достъп до интернет за всеки европейски гражданин до 2020 г. е ключова цел от европейската Програма за цифрови технологии.

Проектите са подбрани през 2010 г. от Европейската комисия с участието на Австрия, Германия, Полша, Обединеното кралство и Израел, които съвместно ще инвестират  за реализацията им 22,3 милиона евро.

Продължителността на проектите се планира да бъде между две и три години. Всички изследователски проекти са насочени към откриването на начин, по който компонентите (напр. приемно-предавателни устройства, усилватели и рутери) и ИТ системите да осигурят скорости от 1 и над 1 гигабайт/секунда за домашно ползване, като същевременно бъдат намалени оперативните разходи за ултрабърз широколентов достъп.

Новите услуги за бизнеса и свободното време, които предлагат телевизорите с висока разделителна способност (HD) или 3D образ, зареждането на музика или видеоклипове на смартфони и видеоконферентните съоръжения изискват интернет връзка, доста по-бърза от тази, с която в момента разполагаме по принцип в Европа, мотивират се в Брюксел.

Съвкупността от тринадесет изследователски проекта представлява инициативата Piano+ — проект по схемата ERANET+, който е част от Седмата рамкова програма за научни изследвания на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
fallback