fallback

Евтиният индийски таблет излиза до края на месеца

Проектът с кодово име Sakshat ще струва около 50 долара, правителството ще субсидира половината сума

17:57 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Целта на правителствения проект е да насърчи навлизането на новите технологии в страната. Снимка: Ройтерс 

След шестмесечно затишие по темата, през тази седмица стана ясно, че индийският супер евтин компютър ще се появи на пазара до края на месеца.

До две седмици първите 10 000 броя от устройството Sakshat ще стигнат до потребителите си на цена от 2200 рупии (по-малко от 35 евро). Още 90 000 ще бъдат готови през следващия месец, пише Times of India.

Очаква се правителството да субсидира разпространението на таблета, като поеме до 50% от цената, което означава, че потребителите ще трябва да платят само по 20-25 долара.

Компютърът е разработен от местния офис на HCL Technologies.

За тази ниска цена индийците ще получат седеминчов тъчскрийн дисплей, WiFi, USB, твърд диск с обем 32GB, памет 2GB RAM. Индийците са инсталирали Linux и програми с отворен код, като Open Office и Scilab.

Проектът „Компютър за всеки” на индийското правителство срещна доста трудности през последните месеци. Пускането на пазара на таблетa се забави с половин година и имаше сериозни опасения, че цялата инициатива може да пропадне.

Новината за евтиния индийски лаптоп се появи за първи път през 2007 г., когато визираната цена беше 10 долара. Целта на проекта тогава беше разработването на евтин преносим компютър за образователните нужди на населението. Година по-късно медиите писаха, че е имало печатна грешка в новините и цената е 100 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 06.09.22 г.
fallback