fallback

Американският концерн Garmin купува германския си конкурент Navigon

Сделката е за двуцифрена сума в милиони евро, твърди Financial Times

12:46 | 15.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Снимка: Navigon 

Специализираната в производството на навигационни уреди американска компания Garmin придобива своя германски конкурент Navigon. Двете страни вече са подписали съответното споразумение, заявиха в прессъобщения компаниите, според които Navigon вече ще оперира като дъщерна компания на Garmin Ltd. Придобиването трябва да бъде одобрено от антикартелните органи.

Цената не бе оповестена, но според Financial Times става дума за двуцифрена сума в милиони евро, около 50 млн. евро.

"Navigon е оптимално допълнение за нашия бизнес с навигационни решения за колата, както и за приложения за мобилните апарати", казва президентът на  Garmin Клиф Пембъл. "Така ще имаме достъп и до потребителите на iPhone и телефони с Android, а това ще увеличи допълнително приходите ни", допълва още Пембъл.

Към момента 90% от Navigon е собственост на частната инвестиционна компания General Atlantic. Фирмата пое контрол над компанията през май 2008 г., увеличавайки дела си от 25 на 90 процента.

През есента на 2010 г. Navigon оптимизира своя персонал, като направи съкращения в екипите за изследвания и разработки във Вюрцбург и Хамбург. Част от разработването на софтуера Navigon вече бе възложил на външни изпълнители в Румъния. Компанията е имала през миналата година оборот от 166 млн. евро.

Базираната в Канзас Garmin стана известна преди всичко с навигационните си уреди за спортисти и туристи. Тя има повече от 8500 служители в САЩ, Тайван, Германия и други европейски клонове.

Според анализатори за Garmin придобиването ще означава повишена ангажираност към европейския пазар заради 370-те нови европейски партньори. Освен европейския си бизнес с лична навигация и предложенията за глобални мобилни навигации, Navigon има връзки и с германски производители на автомобили и подписани договори за предоставяне на новото им решение за навигация за вграждане, което трябва да излезе през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 08.09.22 г.
fallback