fallback

Nomura: Samsung ще изпревари Nokia до месеци

Финландците ще останат на трето място на пазара на смартфони след Samsung и Apple

16:45 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Nokia изостава все по-силно от конкурентите си. Снимка: Ройтерс

Южнокорейският концерн Samsung Electronics Co., вторият по големина производител на мобилни телефони в света, ще изпревари финландския концерн Nokia по пазарен дял на смартфоните, прогнозира японската банка Nomura, цитирана от Wall Streer Journal.

Според проучването спадът в продажбите на Nokia, която непрекъснато изостава от конкурентите си при продажбите както на смартфони, така и на устройства от ниския ценови клас, ще продължи и през следващите месеци. Ако прогнозата се сбъдне, финландците ще изгубят лидерската си позиция, която държат от 1996 г., когато на практика създадоха този клас устройства.

Японците отиват по-далече в прогнозите си и очакват Nokia да загуби дори и втората позиция по продажби за сметка на друг свой основен конкурент при смартфоните - Apple. Американците ще успеят да станат втория по големина производител на смартфони в света до септември, твърдят от японската банка. "През 1996 г. Nokia представи своя Communicator и оттогава до днес не е изпускала лидерската позиция при смартфоните. След около 14 години на върха обаче компанията изглежда е готова да сдаде короната в този клас телефони", коментират анализаторите.

Компанията търпи непрекъснати загуби най-вече заради загубата на иновативност в продуктите си, която се прехвърли към компании като Samsung и Apple. След пускането на своя iPhone през 2007 г. американската компания вече е продала над 200 млн. устройства с мобилната си операционна система iOS. Samsung пък създаде най-продавания смартфон с конкурентната операционна система - Android на Google - Galaxy S. От него са продадени над 10 млн. бройки.

В опита си да намали изоставането Nokia ще се опита да се прехвърли до края на годината към платформата Windows Phone 7 на Microsoft, която ще предпочете пред собствената си Symbian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
fallback