fallback

И Android има дупка в сигурността

Който сърфира с телефон с операционната система на Google в обществена мрежа, рискува сигурността на данните си

18:10 | 18.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Заплахата засега е по-скоро теоретична. Снимка: Ройтерс

Винаги досега Google хвалеше своята операционна система за смартфони Android като една достъпна алтернатива за Apple и други компании. Точно този вид "достъпност" обаче концернът едва ли е имал предвид - изследователи от Улм са установили дупка в сигурността, което доказва несъвършенството на системата, предадоха световните агенции.

В постинг в своя блог Бастиан Кьонингс, Йенс Никелс и Флориан Шауб от Института за медийна информатика пишат за метод, с който не само че се получава достъп до данните от календара, контактите и снимките от фотоуслугата Picasa, но и могат да бъдат манипулирани. Сценарият е следният: ако даден потребител се върже към обществен Wlan, неговите данни потенциално могат да бъдат прочетени. Този проблем е известен, но обикновено може да бъде решен чрез посещение на сайт чрез употреба на HTTPS вместо HTTP - това "s" в началото на адреса се грижи за кодиране на данните. При приложенията това е малко по-различно - тук потребителят бива уверяван, че разработчиците са включили кодиране за достъпа до чувствителна информация. Очевидно обаче Google е направил пропуск в това отношение. "Не се ползват пароли, а authToken - низ от цифри", заяви Флориан Шауб, съавтор на постинга. Този низ дава възможност за цифрова идентификация. authToken се изпраща автоматично, ако даден потребител на Android е абониран за услугата на Google за автоматична синхронизация.

Веднъж "придобил власт" над чуждата информация, потребителят може да я ползва до 14 дни. "Принципно е напълно възможно да се виждат записи в календара и дори да се променят", казва специалистът по информатика Шауб. "За индустриалния шпионаж например е полезно да се влиза в базата данни с контакти, за да се препращат или четат поверителни мейли", допълва още той.

Заплахата е по-скоро теоретична - досега не е докладван подобен случай на възползване от дупката. Не само услугите на Google са заплашени обаче. Така например всички приложения с Android или на десктопа на компютър, които ползват HTTP вместо HTTPS за пренос на данни, могат теоретично да имат дупка в сигурността. За пример учените дават плъгина на програмата за обмяна на електронни писма Thunderbird, която има достъп до календара на Google.

От интернет гиганта реагират с покаяние: "Знаем за темата и в най-новите версии на Android за календара и контактите успяхме да я отстраним. В момента работим по отстраняването на дупката и в Picasa", казва говорителят Кай Обербек.

И наистина - след версиите 2.3.4 този проблем е отстранен. Само че тази версия досега е инсталирана на съвсем малко смартфони с Android. В момента над 60% от устройствата с Android са с версии 2.2, а последната - 2.3.4 беше пусната едва в края на април и в момента е на по-малко от 1%.

Немците съветват потребителите на по-старите версии просто да избягват ползването на обществени мрежи, докато проблемът не бъде отстранен окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
fallback