fallback

Китайската Huawei с 30% ръст на печалбата за 2010 година

Анализатори очакват пазарният дял на китайския гигант да продължи да се повишава през следващите години

14:15 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател


 

Huawei стана четвърта по големина в света телекомуникационна компания по брой на заявените патенти.
Снимка: Компанията

Китайската компания Huawei, която е един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване в света, обяви ръст на печалбата си от 30% за 2010 година. Основна заслуга за подобрения резултат са изиграли силните продажби на компанията извън рамките на китайския пазар, пише ВВС.

Отчетът на компанията показва печалба от 23,76 млрд. юана (3,64 млрд. долара), след като през 2009 година положителният резултат е бил 18,27 млрд. юана, или с около 30% по-малко.

Основният ръст на печалбата е дошъл от увеличените продажби за страните от Северна Америка и бившите съветски републики. Като цяло ръстът на продажбите в чужбина е в размер на 34%, като общата стойност за 2010 година е 120,4 млрд. юана.

От Huawei посочват, че перспективите за представянето на компанията на пазара в САЩ остават доста неясни. Сред причините за това е и отказът на властите в страната да позволят на Huawei да придобие компанията 3Leaf Systems.

“Huawei най-вероятно ще се открои като компанията с най-бърз темп на ръст на продажбите в сектора“, коментира анализаторът Рен Уени от First Capital Securities за Ройтерс. Според него през следващите три до пет години компанията ще продължи да расте, увеличавайки значително пазарния си дял в Европа и САЩ.

Интересна подробност от публикуваните днес данни е информацията за борда на директорите на компанията, която до момента бе пазена в тайна. Тя показва, че основател на компанията е Рен Шънфей, който е бивш военнослужещ и който е стартирал бизнеса с едва около 3 200 долара капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 10.09.22 г.
fallback