fallback

Кой работи там, където човешки крак не стъпва?

Робот на американската корпорация iRobot Corp. ще проучва реакторите на авариралата АЕЦ Фукушима-1

14:17 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Един от най-успешните тествани в битка роботи в света iRobot 510 PackBot. Снимка: iRobot.com

Роботите-прахосмукачки „Roomba” на американската технологична компания iRobot Corp. могат и да са нейния най-продаван и известен продукт, но компанията произвежда и роботи за много по-рискови мисии - от разузнаване за крайпътни мини и бомби в Ирак до претърсване на пещери в Афганистан. 

Сега на един от роботите на компанията е възложена нова опасна задача – да проучи един от реакторите в авариралата след земетресението на 11 март японска атомна електроцентрала Фукушима-1, пише Wall Street Journal.

Операторът на централата Tokyo Electric Power (Tepco) обяви през уикенда, че роботът модел „PackBot” ще наблюдава нивата на радиация и кислород, за да се установи дали условията в сградата са достатъчно безопасни, за да позволят на експертите да влязат и да продължат с опитите си за овладяване на ядрената криза.

Общо четири робота на американската компания вече са предоставени на Япония. Два от тях са от модела „PackBot”, от които единият разполага с оборудване за опасни материали. С него могат да се измерват нивата на радиация, температурата и кислорода в сградата на реактора.

Другите два робота са от серията „Warrior” – те са по-големи и могат да вдигат и изхвърлят на разстояние по-тежки товари.

От базираната в щата Масачузетс компания посочват, че са могли да реагират толкова бързо на бедствието, защото са имали представители на изложение в Сингапур, когато най-тежкото земетресение в историята на Япония връхлетя страната.

Разузнаването на условията в авариралата атомна електроцентрала е само един от примерите за вида на работата, която роботите на компанията могат да извършват. През миналата година iRobot Corp. пусна и подводния си модел Seaglider за наблюдение на петролния разлив в Мексиканския залив.

Най-значителен ръст за последното десетилетие обаче бележат военните разработки на iRobot Corp., която е основана през 1990 г. от учени от Масачузетския технологичен институт.

Търсенето на роботи за военни цели се увеличи след войната в Ирак, където бунтовниците често се целеха в американските сили със смъртоносни, а често и изобретателни, крайпътни бомби.

Тогава роботи като „PackBot: станаха важен инструмент в борбата срещу тези импровизирани взривни устройства. Компанията е продала над 4000 от тези наземни роботи на военните в САЩ, посочват от iRobot Corp.

Приходите на компанията, които възлязоха на около 400 млн. долара за миналата година, са поделени между потребителското търсене и правителствените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 12.09.22 г.
fallback