fallback

Тайванският технологичен гигант Foxconn инвестира $12 млрд. в Бразилия

Разширяването ще помогне на Foxconn да намали зависимостта си от производствената база в китайския град Шънджън, където заплатите се покачват

11:37 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Фабриката на Foxconn в Чехия, където компанията е вторият по големина износител. Снимка: Nadkachna, GNU Free Documentation License

Бразилският президент Дилма Русеф съобщи, че Foxconn Technology Group може да инвестира 12 млрд. долара в страната в следващите пет-шест години, за да разшири производствената си база там, предава Bloomberg.

Това може да се превърне в най-голямата инвестиция на тайванската технологична компания в чужбина. Foxconn е основен производител на части за редица компании, като Apple и Dell, и освен това е най-големият износител в Китай и вторият по големина в Чехия.

Ръководството на базираната в Тайпей Foxconn води преговори с бразилското правителство за мащабни инвестиции в страната. Според анализатори обаче посочената сума вероятно е била преувеличена.

„Има смисъл да се мести в Бразилия, но тази сума е твърде голяма”, коментира Винсент Чен, анализатор в инвестиционната компания Yuanta. „Основните причини да се премести там са съображения за митата и по-голямата близост до развиващите се пазари.”

Разширяването може да помогне на тайванската компания, в която работят повече от 1 млн. души в Китай, да намали зависимостта си от производствената база в южния китайски град Шънджън, където заплатите се покачват след трагичните инциденти с нейни служители през миналата година.

Други големи технологични компании, като южнокорейската LG Electronics и американската Motorola Mobility Holdings, също обявиха планове да произвеждат в най-голямата икономика в Южна Америка.

Foxconn вече произвежда лаптопи за Hewlett-Packard в Бразилия.

Бразилия планира да даде данъчни преференции на производителите на таблетни компютри, за да се превърне в най-големия център за производството им в Латинска Америка, според министъра на развитието Фернандо Пиментел.

Правителството планира още да раздаде таблети на учениците в държавните училища, за да модернизира образователната система на Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
fallback