fallback

Учени създадоха компютър, управляван чрез силата на мисълта

Откритието може да има огромни последици за хората с говорни затруднения или проблеми с движението

15:57 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Екип от американски учени създаде компютър, управляван със силата на мисълта, предава DailyMail. Откритието им може да има огромни последици за хората с говорни затруднения или проблеми с движението.

В това число влизат и тези, които са пострадали от мозъчни травми или инсулт. Смята се, че пробивът ще може да помогне на хората с увреждания да контролират роботизирани инвалидни колички и приспособления за работа.

При тестове доброволци са били в състояние да движат курсора на екрана само с „произнасяне“ на думите наум.

Д-р Ерик Лойтард от Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис коментира, че откритието е един от най-ранните примери за „четене на мислите“, защото засича какво мислят хората.

Д-р Лойтард използва техника, известна като „електрокортикография“, с която мозъкът на доброволците, страдащи от епилепсия, се свързва директно към компютър. За тази цел се използват електроди, които влизат в контакт с техния мозък през черепа и събират данни за електрическата му активност.

Досега тази техника е използвана за идентифицирането на частите от мозъка, които причиняват епилепсия, като е помогнала за ефективното лечение на заболяването.

В изследването са участвали четирима пациенти на възраст 36-48 години. Доброволците са заставали пред екрана на компютъра и са опитвали да преместят курсора на мишката, като са произнасяли наум предварително определени думи.

Резултатите от експеримента показват, че доброволците овладяват бързо и без много тренировки контрола върху компютъра с помощта на мисълта си. В бъдеще учените се надяват да могат да поставят постоянни импланти в мозъка на пациентите, което да им помагат да общуват и дори да позволяват на компютрите да четат мислите им.

„Вълнуващо е, и малко страшно да се мисли за четене на мисли, но това носи невероятен потенциал за хората, които не могат да общуват, или страдат от други увреждания“, коментира Д-р Лойтард.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
fallback