fallback

ЕС затяга правилата за рециклиране на битова техника

Целта е поне 65% от електрониката да се рециклира, възможно е това да доведе до поскъпване на уредите

10:11 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Автор: Никола Димитров

Цените на техниката в Европа вероятно леко ще се покачат след влизането в сила на поправките в директивата за управление на електронните и електрически отпадъци, които бяха одобрени от екоминистрите от ЕС в Брюксел на първо четене.

Директивата предвижда страните членки да завишат нивата на преработване и рециклиране на отпадъците от битова техника. Правителствата ще изработят механизъм, задължаващ производителите и продавачите да приемат обратно и да предават за рециклиране излезли от употреба телевизори, хладилници, компютри, мобилни телефони и друга битова техника, като достигнат нива на преработка на електронните отпадъци от 45% от теглото на новата битова електроника, предлагана всяка година на пазара в съответната държава.

Това ниво трябва да бъде достигнато до 2016 г., а след още 4 г. връщаната в магазините или нарочни пунктове остаряла битова електроника трябва да достигне 65 на сто от наличностите в магазините. Ако властите нямат точна представа за тонажа на електрониката и оборудването на пазара, те могат да го изчисляват на човек от населението, като на всеки гражданин ще се падат по 4 кг рециклирана техника.

Според новите страни членки това разпределение е несправедливо, защото в бедните страни хората по-рядко сменят електрониката и лимитите трудно могат да се достигнат.

Повечето нови държави членки, с изключение на България, Словения, Естония и Кипър, ще получат отсрочка при прилагането на ревизираните правила, тъй като са заявили, че гражданите им използват по-малко техника и нивата за събиране от 40-45% са твърде високи за тях. Те ще имат време до 2016 г. да достигнат тези равнища, а 65-те процента чак през 2022 г.

Държавите, които желаят, могат да поставят и по-високи цели в националното си законодателство. Европейският парламент, който сега трябва да одобри министерското решение, предлага 85% от битовата техника да се преработва до 2016 г. Според депутатите 70-85% от електрониката трябва да се прибира обратно от гражданите, а поне 50-75% от нея и да се рециклира.

Министрите отказаха да изключат слънчевите панели от задължението за рециклиране, въпреки че по-рано парламентът настоя те да не бъдат вкарвани в директивата, тъй като производителите доброволно се съгласиха да рециклират до 85% от продукцията си. Извън общите правила остава електрониката в превозните средства, военното оборудване и производствените инсталации.

Смята се, че завишаването на минималните нива за преработка на битова електроника ще доведe до леко оскъпяване на техниката, тъй като ще се повишат разходите за рециклиране.

Грижата по преработката на отпадъците, която досега се споделяше между производители и купувачи, занапред ще е за сметка само на първите, което ще е причина за покачване на цените в магазините.

Според политиците обаче поскъпване може и да няма, тъй като бракуваната техника е източник на ценни елементи. Производителите могат да си връщат разходите, извличайки ги от рециклираните уреди. Например в един милион мобилни телефона се съдържат 250 кг сребро, 24 кг злато, 9 кг паладий и 9 тона мед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 17.03.11 г.
fallback