fallback

Google се готви да тества система за мобилни разплащания

Чрез нея потребителите ще могат да плащат с мобилните си телефони, вместо с банкови карти

15:50 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Интернет компанията Google планира да започне тестове на система за мобилни разплащания в магазините в Ню Йорк и Сан Франциско през следващите четири месеца.

Това са разкрили пред Bloomberg източници, запознати с новия проект на компанията, които са пожелали да запазят анонимност.

За да стане достъпна новата услуга, Google ще заплати за инсталирането на хиляди специални устройства към касовите апарати в магазините в двата града.

По този начин потребителите с мобилни телефони с операционната система на Google Android и със специален чип ще могат да плащат с тях, вместо с банкови карти.

Устройствата за касови апарати, които ще направят новата платежна система достъпна, ще се изработят от компанията VeriFone Systems.

Мобилните телефони обаче трябва да разполагат със специален NTC (near field communication) чип. Проектът ще нареди Google сред компаниите, които експериментират с NFC технологията, чрез която потребителите могат да плащат за стоки и услуги, като докосват регистъра на касата с дадено устройство, в това число със своя мобилен телефон.

Това е допълнителен начин за плащане, като алтернатива на плащането с пари в брой или с банкови карти.

Услугата на Google може да комбинира информация за финансовата сметка на потребителя, баланса по подарените му ваучери, карти за лоялен клиент от магазини и абонаментни талони чрез единствен NFC чип.

Системата за разплащания с мобилни телефони на Google ще се конкурира с PayPal на EBay, както и с платежната система ISIS, която е резултат от съвместните усилия на два мобилни оператора в САЩ - AT&T и Verizon Wireless. ISIS ще разчита на оператора на кредитни карти Discover Financial Services да обработва плащанията.

ISIS планира да тества услуга за мобилни разплащания през тази година.

Разпространението на платежните системи, базирани на NFC технологията, ще зависи от наличието на телефони с такъв чип. Първите смартфони, които разполагат с такъв чип, са на Samsung Electronics и Google.

Освен това Nokia и Research In Motion планират да пуснат скоро на пазара NFC-съвместими телефони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
fallback