fallback

HP промени курса и се преориентира към изчислителните облаци

За да успокои недоволстващите акционери, ръководството на HP представи нова стратегия за развитие и увеличи дивидента

11:34 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Главният изпълнителен директор на Hewlett-Packard (HP) Лео Апотекер обяви стратегията си за развитието на компанията за първи път, откакто пое ръководството й през август 2010 г., пише Bloomberg.

Неговата визия за HP е компютърната компания да навлезе по-дълбоко на пазара на софтуер, и по-специално в бизнеса с изчислителни облаци (cloud computing). Те представляват онлайн приложения за бизнеса, достъпни през браузър, които задоволяват определени изчислителни потребности на компаниите.

За тази цел HP, която е лидер по продажби на компютри в света, ще предоставя изчислителни облаци, които ще позволяват на разработчиците да създават приложения за потребителите и бизнеса, които ще работят от сървърите на HP.

„Всичко, което ще правим в бъдеще, ще бъде доставяно като услуга”, заяви Апотекер. "Това е първият път, когато HP опитва да обедини всички елементи от това, което прави”, е посочил той по време на събитие в Сан Франциско.

HP планира да приложи и своята мобилна операционна система WebOS на по-широка гама от устройства, целейки да увеличи броя им до 100 млн. годишно. Апотекър освен това планира да разшири присъствието на HP на пазари, доминиран от IBM и Oracle.

За да успокои недоволстващите акционери, ръководството е решило да вдигне дивидента на акциите с близо 50%. Увеличението е първото за последните 13 години, като дивидента за тримесечие се покачва до 12 цента от досегашните 8 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
fallback