fallback

Вносителите на празни CD ще дават процент от стойността им за авторски права

Компенсационни възнаграждения не се дължат за записващата и копирната техника

14:24 | 10.03.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Производителите и вносителите от трети страни на празни информационни носители като CD и DVD ще плащат компенсационно възнаграждение от 1% до 1,5% от доставната стойност на продукта. Това решиха депутатите, които одобриха на второ четене промените в Закона за авторското право и сродните му права, съобщи БТА.

Компенсациите се отнасят за носители, предназначени за копиране на произведения за лично ползване. Те не се дължат за записващата и копирната техника, реши парламентът.

30% от събраната сума ще се превежда по сметката на Национален фонд "Култура", а останалото ще се разпределя на носителите на авторски и сродни права чрез техните сдружения.

Първоначално парламентарната комисия по култура предлагаше размерът на възнаграждението да бъде не по-нисък от 0,7% и не по-висок от 1 на сто, а във фонда да отиват 40% от сумата.

Ако 40% от сумата отиват във фонд "Култура", много малко средства ще остават за носителите на авторски и сродни права, смята Стефан Данаилов от левицата. Затова той предложи процентът да бъде намален на 30, което беше подкрепено от председателя на комисията по култура Даниела Петрова (ГЕРБ).

От Коалиция за България, Синята коалиция и "Атака" поискаха увеличение на размера на компенсациите, за да се съберат повече средства за авторите. Михаил Михайлов от Синята коалиция посочи, че в Белгия от компенсационна такса годишно се събират 15 млн. евро, в Румъния за 2010 г. са събрани 274 хиляди евро, а в България нямало да се съберат повече от 50-60 хиляди лева.

Стефан Данаилов предложи компромисно решение размерът на компенсационната такса да бъде между 1 и 1,5%, което беше подкрепено от депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 10.09.22 г.
fallback