fallback

IBM увеличава градските си проекти до над 2000

Технологичната компания планира да вложи 35 млрд. долара в научно-развойна дейност през следващите пет години

13:23 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичната компания International Business Machines Corp (IBM) заяви, че e увеличила броя на своите проекти за подобряване на трафика и системите за управление на водните ресурси, над които работи съвместно с градски общини в много страни по света.

Броят им е нараснал до 2133 в края на миналата година, като по този начин IBM се надява да увеличи приходите си, пише Bloomberg. От тях 645 са били в градове от развиващи се пазари, става ясно на годишното събиране на инвеститори, организирано от IBM вчера в Ню Йорк.

Проектите на IBM са насочени към градове като Пхенян и Банкок, които се опитват да подобрят системите си за управление на енергийните ресурси, здравеопазването и обществената безопасност.

Според IBM с помощта на технологиите за наблюдение на условията в градската среда се освобождават средства, които общините могат да инвестират в други проекти.

Ръководството на IBM прогнозира, че пазарът на технологии за постигането на по-ефективна градска среда ще се разрасне до 10 млрд. долара до 2015 г.

Един от големите градски проекти на IBM е в Рио де Жанейро, където с помощта на софтуер общината там следи времето, енергийното потребление и транспорта.

Освен това IBM, която навършва 100 години от основаването си през тази година, е внедрила и специализиранa програма за проследяване на канализационната система в Сакраменто, Калифорния.

Ръководството й планира да вложи 35 млрд. долара в научна и развойна дейност през следващите пет години в сравнение с около 30 млрд. долара за предходните пет.

Акциите на IBM са поскъпнали с 11% на Нюйоркската фондова борса от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 29.08.22 г.
fallback