fallback

Android надмина BlackBerry и стана лидер на пазара на смартфони в САЩ

Операционната система на Google има над 31% пазарен дял в САЩ в сравнение с едва 7% преди година

10:59 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Android се превърна в най-разпространената операционна система на пазара на смартфони в САЩ, надминавайки досегашния лидер BlackBerry OS. Възходът на мобилната платформа на Google, която допреди 25 месеца дори не съществуваше, е зашеметяващ, пише CNNMoney.

Проучване на изследователската компания comScore показва, че близо една трета, или 31,2%, от пазара на смартфони в САЩ през януари се пада на смартфони, базирани на Android.

За първи път пазарният дял на Android надминава този на BlackBerry устройствата, на които се падат 30,4 на сто от пазара в САЩ.

Невероятният възход на Android започна в края на октомври 2008, когато на пазара в САЩ се появи смартфонът G1 на HTC. Популярността на платформата започна да расте още по-бързо с излизането на модела Droid на Motorola през ноември 2009 г.

До началото на 2010 година операционната система на Google има едва 7% дял от пазара на смартфони в САЩ, но оттогава пазарният й дял расте средно с изумителните два процентни пункта всеки месец, за да надмине 30% в началото на тази година.

До май 2010 г. Android заема четвърто място, но през юни успява да надмине по популярност платформата на Microsoft за мобилни устройства Windows Mobile.

През ноември 2010 г. Android задмина и операционната система на Apple, на която са базирани смартфоните iPhone, музикалните плеъри iPod Touch и таблетните компютри iPad, за да заеме второто място. В началото на тази година Android измести от първото място и платформата на BlackBerry - BlackBerry OS, която допреди година бе с пазарен дял от над 42% в САЩ.

По данни на Google всеки ден се активират 350 хил. мобилни устройства, базирани на Android, а на пазара има повече от 170 таблетни компютри и смартфони, които работят с Android.

До голяма част успехът на Android може да се отдаде на бизнес модела на Google, чиято операционна система е свободна за използване. Това дава на производителите на телефони готов софтуер на разположение, вместо да плащат на екип от програмисти за разработване на патентована платформа. Те също могат да персонализират Android според своите нужди.

В световен мащаб Android надминава по пазарен дял BlackBerry миналата година, но все още изостава от операционната система на Nokia - Symbian OS, според проучване на Gartner. От Nokia наскоро обявиха, че ще се откажат от Symbian, която бързо губи пазарен дял, за да преминат към операционната система на Microsoft Windows Phone OS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
fallback