fallback

Вярата на Dell в корпоративните клиенти се отплати

Печалбата на производителя на компютри се утрои заради силните продажби в бизнес сегмента

09:42 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Dell залага на корпоративните клиенти и изпреварва темповете на ръст на компютърния пазар като цяло. Снимка: Dell.com

Производителят на компютри Dell обяви, че печалбата на компанията за миналото тримесечие почти се е утроила благодарение на силните продажби на корпоративни клиенти и по-малките разходи за компютърни компоненти.

Тримесечните отчети на Dell отбелязаха дългоочаквания напредък в усилията на ръководството й да постигне обрат в дейността, пише Wall Street Journal.

Акциите на производителя на персонални компютри скочиха с 6% в часовете след редовната сесия на Nasdaq, но прогнозите на Dell за по-слаб ръст на печалбата през текущата година създадоха несигурност за това доколко обратът ще бъде устойчив.

През миналото тримесечие компанията е поставила акцент върху продуктите от по-висок клас и е премахнала от каталога си някои слабо рентабилни продукти. Освен това Dell успява да пробие в някои по-рентабилни пазарни сегменти като системите за съхранение и сигурност. Главният изпълнителен директор Майкъл Дел посочи, че компанията ще продължи прехода си към такива продукти.

За тримесечието до 28 януари нетната печалба на Dell се увеличава до 927 млн. долара, или 48 цента на акция, спрямо 334 млн. долара, или 17 цента на акция, за същия период година по-рано.

Печалбата надминава многократно по ръст приходите на компютърния производител, които се увеличават с 5% на годишна база до 15,7 млрд. долара.

Поевтиняването на компютърните компоненти, като LCD екраните и чиповете, помага за скока в печалбата през миналото тримесечие. Освен това продажбите на корпоративни клиенти, на които Dell залага, се увеличават значително заради подмяната на стари настолни и преносими компютри.

Водени от продажбите в корпоративния сектор, продажбите на компютри на Dell изпреварват по ръст пазара на компютри като цяло, сочат данни на изследователската компания Gartner. В същото време конкурентите й HP и Acer, които разчитат предимно на продажби на потребители, отчитат забавяне на ръста на своите продажби.

Ръководството на Dell очаква печалбата за текущата финансова година да се увеличи с 5% до 9%, което е по-малък ръст в сравнение с последните две тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
fallback