fallback

Ширин Ебади: Технологиите означават край на ерата на диктаторите

Комуникационните технологии са изиграли централна роля за обединяването на активистите и за повишаване на политическото съзнание, казва иранският Нобелов лауреат

10:27 | 03.02.11 г.

Възходът на комуникационните технологии в организирането на политически протести означава, че диктаторите вече няма да могат да спят спокойно, коментира иранският Нобелов лауреат Ширин Ебади пред Ройтерс.

По повод демонстрациите срещу президента Хосни Мубарак в Египет и бунтовете от миналия месец в Тунис Ебади предупреждава, че демократично настроените протестиращи трябва да знаят, че въпреки че диктаторите може да бъдат съборени от власт, други могат да заемат мястото им.

Ебади, която спечели Нобелова награда за мир през 2003 г. за усилията си в защита на човешките права, посочва, че технологиите са изиграли централна роля за обединяването на активистите и за повишаване на политическото съзнание.

„Затова ви казвам, че благодарение на технологиите диктаторите не могат да се наспят нощем.“

Относно Иран тя коментира: „Рано е да се каже какво ще се случи в Иран. Но мога да кажа, че хората в Иран са изключително недоволни от сегашната ситуация. Иран е като огън под пепел, която може да му отстъпи път и при най-малкото събитие.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
fallback