fallback

Продажбите на Windows в края на 2010 разочароваха

Печалбата и продажбите на Microsoft през последното тримесечие на 2010 г. обаче надминаха прогнозите

09:43 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на Windows в края на 2010 се оказаха по-слаби от очакваното

Технологичната компания Microsoft изненада Wall Street с по-силна от очакваното печалба, подпомогната от увеличените разходи на компаниите за технологии, които бяха ограничени през предишните години на фона на икономическата криза, съобщава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията обаче остава без промяна в електронната търговия на Nasdaq, след като данните за продажбите на операционната система Windows подчертаха все още лошото състояние на пазара на компютри и като цяло бавното икономическо възстановяване в развитите пазари.

Най-големият световен производител на софтуер, чиято операционна система Windows покрива 90% от компютрите в света, е силно зависима от продажбите на компютри, които се увеличиха с едва 3% през последните три месеца на 2010 г.

Освен това Microsoft започва да чувства и последиците от растящия интерес на компании и потребители към таблетния компютър на Apple – iPad.

Продажбите на смартфони и таблетни компютри се очаква да нарастват много по-бързо от компютрите през следващите няколко години, което представлява заплаха за основния бизнес на Microsoft.

Преминаването от настолни компютри към мобилни устройства се очаква да се ускори, което помогна на Apple да изпревари Microsoft и да стане най-голямата американска технологична компания по пазарна капитализация през май миналата година.

Според някои анализатори обаче страховете, че продажбите на таблети и други мобилни устройства ще изместят компютрите са преувеличени.

Акциите на Microsoft са паднали с 3% през последните 24 месеца в сравнение с ръст от 24% за индекса Nasdaq Composite, в който преобладават технологични компании, и 65% скок в акциите на Apple за същия период.

Въпреки че Microsoft се изправя пред дългосрочни предизвикателства на пазара на компютри, другият й основен продукт – пакетът MS Office, генерира силни парични потоци.

Продажбите на Office нарастват с 24% на годишна база до 6 млрд. долара, което показва, че компаниите в САЩ започват да харчат повече за софтуер и технологии след края на рецесията.

Продажбите за операционната система Windows обаче намаляват с 30% до 5,05 млрд. долара заради слабия ръст в продажбите на компютри. Средните прогнози на анализатори бяха за продажби за около 5,3 млрд. долара.

Нетната печалба на Microsoft за второто фискално тримесечие възлиза на 6,63 млрд. долара, или 77 цента на акция, в сравнение с 6,66 млрд. долара, или 74 цента на акция, година по-рано. Печалбата на акция преди година е по-голяма заради намаляването на акциите в обращение от миналата година.

Анализатори от Wall Street очакваха печалба от 68 цента на акция, според проучване на Thomson Reuters.

Продажбите междувременно се увеличават с 5% на годишна база до 19,95 млрд. долара, подпомогнати от силните продажби на игровия контролер Kinect и конзолата за игри Xbox. Kinect позволява гласово и жестово управление на игрите в Xbox 360.

Microsoft разполага с 41,2 млрд. долара в брой и краткосрочни инвестиции в баланса си в края на 2010 г. Главният финансов директор на компанията Питър Клайн заяви, че е доволен от дивидента, който се разпределя между акционерите, което намали надеждата за неговото увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
fallback