fallback

Обратът в бизнеса на eBay увеличи печалбата й с 24%

Приходите на компанията от услуги за разплащания се увеличават много по-бързо от тези на онлайн аукциона

14:54 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Въведеният от ръководството на eBay тригодишен план за развитие доведе до обрат и помогна на компанията да увеличи печалбата си повече от пазарните прогнози в края на 2010 г., пише Wall Street Journal.

През четвъртото тримесечие на 2010 нетната печалба на най-големия сайт за онлайн търгове в света нараства до 559,2 млн. долара, или 52 цента на акция, което прави ръст от 24% спрямо същия период на 2009 г., ако се изключат еднократните ефекти.

След публикуването на финансовите резултати акциите на eBay се повишиха с 2,1% до 29,70 долара в часовете след редовната сесия на борсата Nasdaq.

Приходите на eBay се увеличават с 5% на годишна база до 2,37 млрд. долара. Благодарение на плана на ръководството да намали зависимостта на компанията от продажбите на онлайн аукциона се наблюдава още по-бърз ръст на приходите в други сегменти на дейността като услугите за разплащания, включително чрез Paypal.

Приходите от услугите за разплащания се увеличават с 22%, докато продажбите на онлайн аукциона се покачват по-слабо с 4% на годишна база.

Резултатите идват след редица промени, включително обновяването на уебсайта и търсачката на eBay, понижаването на цените на някои услуги и създаването на приложения за мобилни телефони.

От eBay посочват, че мобилните приложения за достъп до онлайн аукциона са изтеглени над 30 млн. пъти, като очакват търговията чрез мобилни устройства да се удвои през следващата година до 4 млрд. долара.

"Ние сме все по-силна и по-конкурентна компания ", заяви главният изпълнителен директор на eBay Джон Донахю.

За тази година ръководството на компанията очаква печалбата на акция да бъде в интервала от 1,90 до 1,95 долара, а приходите да се увеличат до 10,3-10,6 млрд. долара, което надмина пазарните очаквания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
fallback