fallback

Акциите на Facebook с нов рекорд, компанията се оценява на над $70 млрд.

На пазара SecondMarket акциите на компанията са достигнали рекордните 28,26 долара за брой

09:19 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Интересът към акциите на социалната мрежа Facebook продължава да расте, става ясно от данните за пазара на акции SecondMarket. В петък на него бе постигната цена от 28,26 долара за акция от капитала на компанията, което е нов рекорд в историята на търговията с тях, съобщава TechCrunch.

Това означава, че пазарната капитализация на компанията, чийто капитал е разделен в 2,5 млрд. акции, би надхвърлила колосалните 70 млрд. долара. Преди едва месец и половина цената на компанията на база сделките с акции на SecondMarket е била около 50 млрд. долара.

Високият интерес към акциите на Facebook идва на фона на очакванията за IPO като част от вълната, която се заражда на технологичния пазар. През последните седмици няколко компании заявиха намерения да станат публични, като според анализатори всички те се стремят да направят това преди Facebook.

През последния месец основната новина, която се е отразила в цената на акциите на компанията, е свързана с оценките на Goldman Sachs, според които пазарната капитализация на Facebook би трябвало да надхвърли 50 млрд. долара.

На пазара SecondMarket се търгува с акции на компании, които не са публични. Това се случва на аукционен принцип, като сделки се сключват сравнително рядко. Поради тази причина е вероятно цените на акциите да се отклоняват значително от нивата, при които биха се търгували книжата на публична компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 28.08.22 г.
fallback