fallback

Япония остава най-иновативната страна в света

Япония има идеи, но това което й липсва, е желанието да ги реализира, пише Financial Times

16:03 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Погледнете iPhone-а си: „Проектиран в Калифорния, сглобен в Китай“. Това, което няма да прочетете на етикета, е, че всъщност по-голямата част от вашия телефон все пак е произведена в Япония, пише Financial Times.

Компонентите, произведени в Япония от Toshiba и Murata, съставляват около една трета от общата производствена цена на iPhone – по-голям дял от произведените в която и да е друга страна елементи.

Въпреки несекващите анализи за залеза на японската икономика по брой иновации страната остава на първо място в света. Сред 50-те компании с най-много запазени патенти в САЩ за миналата година японските компании са получили два пъти повече патенти от корейските и тайванските, взети заедно.

Въпреки намаляващата работна ръка и упорито високия курс на йената Япония остава конкурентоспособна. Страната има големи търговски излишъци с трите най-мощни износители в Азия – Китай (заедно с Хонконг), Корея и Тайван.

И все пак, въпреки че Япония има идеи, това, което й липсва, е желанието да ги реализира, посочва изданието.

За съживяването на икономиката японските компании трябва отново да започнат да инвестират. Към края на ноември депозитите в японските банките надхвърлят кредитите с рекордните 1,8 трлн. долара – една трета от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
fallback