fallback

Проблеми със сайтовете на Amazon в Европа

Сайтовете на Amazon с адреси, завършващи с .it, .de, .uk, .fr и .at, не функционираха за около половин час в неделя вечерта

11:02 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските сайтове на компанията за интернет търговия Amazon временно не функционираха в неделя на фона на нестихващи заплахи срещу редица корпоративни сайтове от привърженици на Wikileaks, пише BBC.

Британският, френският, германският, австрийският и италианският сайт на компанията не функционираха за около 30 минути в неделя. Група киберактивисти, наричащи себе си Anonymous, порази интернет операциите на редица компании, които спряха услугите си за Wikileaks - сайтът, който публикува стотици хиляди конфиденциални съобщения на американските посолства по цял свят.

До този момент нито Amazon, нито Anonymous са направили коментар по случая.

Сайтовете на Amazon с адреси, завършващи с .it, .de, .uk, .fr и .at – всички от които хоствани в Дъблин – не функционираха за около половин час в неделя вечерта.

За момента няма непосредствени данни, че Anonymous са отговорни за за инцидента с интернет страниците на Amazon, въпреки че допреди няколко дни групата планираше да атакува Amazon с дистрибутирана denial-of-service (DOS) атака.

В петък обаче Anonymous публично изоставиха плановете си да атакуват Amazon, като заявиха, че не разполагат с достатъчно „сили“ за това.

„Засега не може да атакуваме Amazon. Имахме такъв план, но нямаме достатъчно сили“, се казва в съобщение по Twitter от петък.

При DOS атаките определени сайтове биват бомбардирани с заявки до степен, при която не могат да функционират.

Няколко регистрации в Twitter и Facebook, за които се смята, че са използвани от Anonymous в тяхната кампания, са забранени.

Хакерската кампания Operation Payback е насочена срещу компании като Paypal, Mastercard и Visa, както и интернет страници на шведското правителство, след като прокуратурата в Швеция заведе дело срещу основателя на Wikileaks Джулиан Асанж.

Wikileaks разгневи щатското правителство, след като разпространи над 250 хил. секретни дипломатически съобщения от американски посолства по цял свят. САЩ твърдят, че действията на Wikileaks са незаконни, но отричат да са оказвали натиск над компании като PayPal да отказват услуги на Wikileaks.

Wikileaks отрича да има връзка с Anonymous и заявява, че „ нито заклеймява, нито аплодира тези атаки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 31.08.22 г.
fallback