fallback

Google предизвиква софтуерната империя Microsoft

Google съобщава, че Acer и Samsung ще разработят потребителски версии на нов лаптоп с баизрана в интернет операционна система Google Chrome OS

18:02 | 08.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Битката между Google и Microsoft за това какви ще бъдат компютрите на бъдещето набира сила, след като Google представи лаптоп с базирана в интернет операционна система, за който компанията твърди, че е по-евтина алтернатива на традиционното PC, пише Financial Times.

От Google съобщиха, че компании като American Airlines и Kraft искат да поръчат новите машини, за да спестят огромни суми от цената за обновяване на компютрите си.

Google съобщава също, че Acer и Samsung ще разработят потребителски версии на новия лаптоп, които ще бъдат предложени на пазара до средата на следващата година. Лаптопите ще работят с операционната система на Google Chrome OS.

Въпреки това, от Google признава, че са изостанали с 6 месеца в разработването на софтуера , тъй като се опитват да изгладят някои технически проблеми. Според анализатори, компанията я чака дълга битка, тъй като се опитва директно да атакува основната крепост на империята на Microsoft – операционната система Windows.

Операционната система Chrome OS бележи зенита на усилията на Google да създаде компютър, който да бъде базиран изцяло в интернет и да не зависи от софтуер, инсталиран на локален твърд диск, произведен от Microsoft и други традиционни компании.

Ерик Шмид, изпълнителен директор на Google, определи новия софтуер, като „жизнеспособна“ алтернатива на операционните системи на Microsoft и Apple и връхна точка на визията, върху която самият той работи от 1983 г.

„Това е първата крачка, но пред нас все още има дълъг път“, казва Рей Валдес, анализатор на Gartner. „Хората вероятно ще изпитват притеснения за съвместимостта и функционалността на системата – дали ще удовлетвори потребностите им?“

Един от конкурентите на Google допълва, че компанията не е пожелала да поясни как смята да поддържа новата операционна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 25.08.22 г.
fallback