fallback

Мобилни оператори искат Apple, Google и Facebook да плащат за увеличения трафик

Студена война между телекомуникационния сектор и интернет компаниите е все по-вероятна, пише Bloomberg

11:44 | 08.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Google Inc., Apple Inc. и Facebook Inc. трябва да споделят част от цената на инвестициите на стойност милиарди долари на телекомуникационните компании, настояват европейски мобилни оператори, пише Bloomberg.

Мобилни оператори, сред които France Telecom SA, Telecom Italia SpA и Vodafone Group Plc искат компании, генериращи интернет съдържание, като Apple и Google, да плащат такси за използването на мрежите им.

„Компаниите, предлагащи интернет услуги, наводняват мрежата, без да имат стимул да понижават разходите си“, каза изпълнителният директор на France Telecom Стефан Ришар миналия месец. „Необходимо е да въведем система на плащания за компаниите, генериращи интернет съдържание, която да е функция на интернет трафика.“

Ришар се присъедини към изпълнителния директор на Telecom Italia Франко Бернабе и испанската Telefonica SA в нещо, което може да се превърне в студена война между телекомуникационния сектор и интернет компаниите. След като все повече хора влизат в интернет посредством мобилни устройства, цената за изграждането на по-големи мрежи може да стопи приходите на мобилните оператори и да намали възвращаемостта от инвестициите им.

Несъответствието между инвестициите и приходите „може да компрометира икономическата устойчивост на сегашния бизнес модел на телекомуникационните компании“, казва Бернабе.

Докато броят на мобилните връзки в Западна Европа ще се увеличава средно с 15% на година до 270 млн. през 2014 г., общите приходи от крайните потребители ще намаляват с около 1% на година, прогнозира Interactive Data Corp. За същия период годишните разходи за мрежите на операторите се очаква да се увеличават с 28% до 3,7 млрд. долара.

Компании като Google и Yahoo “използват мрежата на Telefonica безплатно, което е добра новина за тях и трагедия за нас“, казва Сезар Алиерта, изпълнителен директор на Telefonica SA. „Това не може да продължава“.

Миналия месец напрежението нарасна допълнително, след като Apple обяви планове за въвеждането на така наречената „мека“ SIM карта в следващия си модел iPhone, с което предизвика остра реакция от страна на европейските мобилни оператори.

„Меката“ SIM карта е виртуална и би улеснила потребителите при смяна на мобилните оператори, премахвайки необходимостта от нова пластмасова SIM карта.

„Apple, Google, Facebook и Skype Technologies SA все повече заприличват на интегрирани оператори в телекомуникационния сектор“, казва Бернабе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 05.09.22 г.
fallback