fallback

ЕК започна разследване на Google за злоупотреба с доминираща позиция

Европейската комисия ще разследва дали интернет гигантът умишлено е понижил позицията на свои конкуренти в резултатите от търсене

15:16 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Антитръстовите органи на Европейският съюз (ЕС) започнаха официално разследване на интернет гиганта Google, след като няколко компании, предлагащи услуги за търсене в интернет, подадоха оплакване, че Google злоупотребява с доминиращата си позиция, съобщава Ройтерс.

„Европейската комисия ще разследва дали Google е злоупотребил с доминиращата си позиция на пазара на услуги за интернет търсене, като умишлено е понижил позицията на свои конкуренти в безплатните резултати“, се казва в изявление на комисията.

През февруари британският сайт за сравняване на цени Foundem и френският сайт за търсене на правни материали ejustice.fr обвиниха Google, че използва алгоритми за търсене, които понижават позицията на сайтовете им в списъка с резултати.

Комисията обяви също, че ще разгледа обвиненията, че Google поставя некоректни условия на рекламни компании и доставчици на интернет, с които им забранява да поставят определени конкурентни реклами на техните сайтове. Конкурентни компании обвиняват Google, че цели да задуши останалите интернет търсачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 30.08.22 г.
fallback