fallback

Т. Фицпатрик: Сигурността на работното място е вече в историята

Сред алтернативите при загуба на работа е франчайзингът, смята един от ръководителите на консултантската компания Franchiseyourbusiness

14:12 | 26.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Глобалната рецесия нанесе тежък удар върху повечето видове бизнеси през последните години. Едни от най-тежко засегнатите бяха малките и средните компании, като в резултат на това са настъпили някои генерални промени в нагласите на собствениците на малък бизнес, както и на служителите в малките и средните предприятия.

Една от най-показателните промени е фактът, че в резултат на динамичните промени в множество световни икономики сигурността на работното място вече е изчезнала. Това мнение изказа Тони Фицпатрик, управляващ партньор на базираната в Ирландия консултантска компания Franchiseyourbusiness.ie, по време на специализираната конференция „Франчайзинг бизнес в България“, която се провежда днес с медийното партньорство на Investor.bg.

Множество компании са намалили броя на своите служители, а много други са предприели радикални мерки като понижаване на заплащането и премиите и въвеждане на съкратено работно време. В този смисъл може да се каже, че днес всяко едно работно място е изложено на риск.

Пред хората, които са загубили работата си, съществуват няколко възможни избора, коментира Фицпатрик. Те могат да останат безработни, да потърсят нова работа, да започнат свой бизнес или да закупят франчайз.

Много от тях обаче нямат нужните качества и самочувствие, за да започнат свой бизнес. Единствената алтернатива пред тях е да потърсят франчайзинг. Този модел е подходящ и за онези, които имат работа, но търсят допълнителни източници на приход или биха искали да „вземат съдбата в свои ръце“, коментира той.

„Те могат сами да си бъдат шефове, да работят през онези часове, през които им е удобно и да се облагодетелстват директно толкова повече, колкото по-успешни стават“, казва Фицпатрик по повод предимствата на франчайзинга.

Той цитира проучвания, според които над 90% от новите франчайз бизнеси са успешни в сравнение с 55% от тези, които започват като независими бизнеси. Това е така, защото при франчайзинга се използват доказан бизнес модел, разпознаваема марка, изпитани процедури за маркетинг, реклама, обучения и др.

При този модел всички проблеми, свързани с управлението на даден бизнес, са изгладени и той вече е достигнал до рентабилно ниво.

„Франчайзингът предоставя възможност да работиш за себе си, но не самостоятелно“, казва той.

Той цитира статистика за франчайзинг пазара в Ирландия, който расте средно с по 12% годишно. В момента в страната има над 300 компании, които развиват свои франчайзинг мрежи с общо над 4 хил. партньори. Служителите в тези компании са над 40 хил., като секторът генерира продажби от 2,4 млрд. евро годишно.

Франчайзингът се развива с бързи темпове и във Великобритания, където има над 700 франчзйзинг вериги с 35 хил. партньорски компании. Заетите в тези фирми са 333 хил., като обемът на продажбите на Острова е 12 млрд. паунда, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 10.09.22 г.
fallback