fallback

Отлагат телевизионната цифровизация за 2015 г.

С решение на Министерски съвет се създава работна група, която ще подготви план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване

16:18 | 17.11.10 г. 4

Министерски съвет прие за преразглеждане Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т), съобщиха от правителствения пресцентър.

Необходимостта от преразглеждане на сега действащия план и нормативна уредба произтича от липсата на национален консенсус при първоначалното приемане на плана. Заложени са трудности от финансово, правно и пазарно естество в процеса на преход от наземно аналогово към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, които допълнително задълбочиха противоречията в периода 2009 - 2010 г.

Това прави невъзможна успешната реализация на прехода до края на 2012 г., при адекватна защита на интересите, както на телевизионните зрители, така и на останалите заинтересовани страни в процеса, посочват от пресцентъра.

С решението на МС се създава работна група, включваща представители на различни държавни ведомства, държавните електронни медии, Съветът за електронни медии, Комисията за защита на потребителите и предприятията, притежаващи разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежи за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване.

Задачите на работната група са в срок до 31 януари 2011 г. да подготви проект на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в България и окончателно спиране на наземно аналогово телевизионно радиоразпръскване не по-късно от 1 януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 05.09.22 г.
fallback