fallback

Google призова Запада да се бори с ограниченията, налагани от Китай

Компанията иска да се отделя повече внимание на рестрикциите, които все повече се прилагат на онлайн пазара

22:38 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският интернет гигант Google призова правителствата на САЩ и водещите западни държави да се противопоставят на ограниченията, налагани от Китай и някои други страни по отношение на преноса на данни по интернет.

„Повече от 40 правителства прилагат широкообхватни ограничения на новинарския поток. Това е десетократно увеличение само в рамките на 10 години”, се казва в отворено писмо, изпратено от Google, съобщава Ройтерс.

„Подобни действия ограничават търговията и ако останат безнаказани, те със сигурност ще станат още по-лоши”, смятат от Google.

С оглед факта, че скоро се очаква оборотът при онлайн търговията да надхвърли 1 трлн. долара, за много компании по света става изключително важно страни като Китай да ограничават информационните потоци единствено при извънредни обстоятелства, посочват от компанията.

За момента Китай е най-големият пазар в света, като само в страната има 420 млн. потребители. Едва 25% от него обаче се пада на Google, което е направо нищожно на фона на 73%, които притежава китайската търсачка Baidu.

Именно срещу Baidu и подкрепата на мрежата от страна на властите към нея са основните претенции на Google. В други страни, като Турция, Русия, Пакистан и Виетнам обаче също липсвали свободни правила и имало огромни рестрикции за трафика и съдържанието, което потребителите в тези страни могат да виждат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 09.09.22 г.
fallback