fallback

Новите интернет компании „крадат“ служители от Google

Освен конкурентно възнаграждение, стартиращите компании предлагат и свои акции преди да са станали публични

12:29 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Google води битка с Facebook и други бързорастящи интернет компании, които „крадат“ нейни служители – обрат за компанията, която дълго време бе сред най-желаните работни места в силициевата долина, пише Wall Street Journal.

Google вече не е „горещо“ място за работа, а се превърна в „безопасно“ такова, казва Робърт Грийн, който набира софтуерни инженери за стартиращи интернет компании.

Конкуренцията за опитни инженери е особено силна, тъй като стартиращите интернет компании увеличават персонала си и отмъкват служители от утвърдени имена в бранша, като Google.

Сред “изменниците” са хора като Седрик Бойст. 41-годишният инженер прекарва шест години в Google, работейки над проекти като мобилната операционна система Android, но през тази година споделя, че „е готов за нещо по-различно и по-предизвикателно“.

Бойст избира между социалната мрежа Facebook, микро-блог мрежата Twitter и професионалната мрежа LinkedIn, като в крайна сметка се присъединява към последната като главен софтуерен инженер.

Конкурентните компании плащат и конкурентни заплати, като средната годишна заплата за инженерите започва от 120 хил. долара.

„Има голям недостиг на инженери“, заявява Валери Фредериксън, която набира персонал в силициевата долина. Нейна клиентка наскоро е започнала работа със заплата от 125 хил. долара годишно, а вече има предложение от друга фирма за 175 хил.

Тези компании имат едно предимство, с което Google вече не разполага. Те все още не са публични и могат да примамват служители, като им предлагат свои акции, които могат да се осребрят след публичното предлагане.

За последната година Facebook е увеличил персонала си от 1 000 на 1 700 човека, а Twitter – от 99 на 300. LinkedIn пък започна тази година с 450 служители, като очаква до края й да ги удвои.

Много от последните битки за служители се концентрираха около Facebook и Google, като според данни на LinkedIn 137 бивши служители на Google сега работят за Facebook.

Сред напусналите са съоснователят на Google Maps Ларс Расмусен, архитектът на Google Chrome Матю Папакипос, главният продуктов мениджър за Android Ерик Тсенг, както и маркетинг мениджърът на Google Дейвид Фишър.

От своя страна обаче Facebook вече става твърде голям за някои негови служители, които напускат, за да започнат други проекти.

За да предотврати напускането на служители и за да привлече нови, в началото на тази седмица Google обяви 10%-но повишение на заплатите на своите 23 хил. служители.

През последната година персоналът се е увеличил с 3 600 човека (19%), като според главния изпълнителен директор Ерик Шмид компанията иска да продължи да привлича най-качествените хора. За да привлече нови таланти, Google ускори придобиването на новостартирали компании.

Войната за наемане на персонал не е необичайна за силициевата долина. Преди няколко години самата Google примамваше служители на Yahoo, Microsoft и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback