fallback

Печалбата на Cisco расте с 8% заради по-високите продажби

Технологичният гигант обаче разочарова с по-предпазливи прогнози за текущото тримесечие

09:40 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на мрежово оборудване в света Cisco Systems обяви солидни финансови резултати за миналото тримесечие, но разочарова инвеститорите с по-предпазливи прогнози за текущото тримесечие, които поставиха под въпрос възстановяването на технологичния сектор.

Ръководството на базираната в Калифорния компания обясни корекцията на прогнозните си резултати с намаляването на поръчките за оборудване от кабелните оператори в САЩ и правителствените агенции, предаде Wall Street Jorunal.

Съобщението понижи акциите на технологичния гигант с почти 13% в часовете след редовната сесия на борсата Nasdaq. От началото на тази година пазарната капитализация на компанията се е повишила с 2,3% до 136,78 млрд. долара.

Нетната печалба на Cisco за трите месеца до 30 октомври, които за нея са първо фискално тримесечие, се е увеличила с 8% на годишна база до 1,9 млрд. долара, или 34 цента на акция.

Преди година положителният финансов резултат е бил в размер на 1,8 млрд. долара, или 30 цента на акция.

Приходите нарастват за шесто поредно тримесечие, като се повишават с 19% на годишна база до 10,75 млрд. долара.

Ръководството обаче очаква приходите да се повишат с 3 до 5% през текущото тримесечие и с общо 9 до 12% през текущата фискална година. Това е по-малко в сравнение с целевия растеж на приходите от 12 до 17%, който компанията си е поставила в дългосрочен план.

Главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс посочи, че поръчките от кабелните оператори в САЩ са намалели с 25% спрямо миналата година и с 48% в сравнение с предходното тримесечие. Той все пак успокои акционерите, че по-слабото представяне на компанията е временно.

Cisco е една от първите големи технологични компании, чиито резултатите включват и месец октомври, което ги прави ранен индикатор за това как се представят останалите компании в бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
fallback