fallback

Приходите на Мобилтел намаляват с 11% през третото тримесечие

Клиентската база на мобилния броудбанд нараства с 93% до близо 98 хил. клиенти

15:11 | 10.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Общите приходи на мобилния оператор Мобилтел спадат през третото тримесечие с 11% на годишна база до 140,4 млн. евро, съобщиха от компанията. Оперативната печалба намалява с 27,5% до 32,5 млн. евро.

Клиентската база на Мобилтел се запазва почти без промяна на 5,2 млн. клиенти в края на третото тримесечие на 2010 г., като делът на мобилния пазар леко се увеличава до 50%. Клиентската база на мобилния броудбанд нараства с 93% до близо 98 хил. клиенти.

Месечните такси и приходите от трафик са повлияни от по-ниските цени на минута разговор, дължащи се на засилената конкуренция на пазара и преминаването към пакетни тарифи. Приходите от взаимна свързаност са засегнати от регулацията, като цените за терминиране спадат с приблизително 43% на годишна база, се посочва в съобщението.

Средните приходи от един абонат спадат с 10% до 8,2 евро.

Оперативните разходи са намалени със 7,6% до 64,5 млн. евро през тримесечието, отчасти чрез намаляване на влиянието на спадащите приходи от EBITDA.

На 15 септември Мобилтел обяви планираното придобиване на операторите на високоскоростни фиксирани мрежи Спектър Нет АД и Мегалан Нетуърк ООД. Придобиванията се очаква да бъдат включени в отчетите през първото тримесечие на 2011.

Почти всички пазари на Telekom Austria Group са показали слабо икономическо развитие през първите девет месеца от настоящата финансова година. Като предизвикателство пред групата за периода от компанията посочват намаляването на роуминг тарифите и таксите за свързване между операторите.

В началото на юли двата австрийски оператора mobilkom austria AG и Telekom Austria TA AG се сляха в единна нова компания с името A1 Telekom Austria AG, комбинирайки фиксирани линии с мобилна комуникация.

През първите девет месеца на 2010 г. постъпленията на групата намаляват с 3,9% до 3,48 млрд. евро заради по-ниските приходи от Австрия, България и Хърватия. Повишаване на постъпленията има в Беларус, Сърбия и Македония.

Печалбата на групата за деветмесечието се увеличава със 718,6% до 256,5 млн. евро, а свободният паричен поток нараства с 8,8% до 591,1 млн. евро.

За цялата година от Telekom Austria очакват приходите да възлязат на приблизително 4,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 02.09.22 г.
fallback