fallback

Хонконгски милиардер сред претендентите за покупка на Yahoo

Американската търсачка страда заради конкуренцията от страна на Google и социалните мрежи

11:02 | 10.11.10 г.

Хонконгският милиардер Джек Ма, основател и ръководител на интернет компанията Alibaba Group, събира капитал за покупката на Yahoo Inc. заедно с други азиатски инвеститори, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изказвания на източници, запознати със случая.

Понастоящем Yahoo е собственик на 40% от акциите на Alibaba.com. Пазарната стойност на сайта е в размер на 9,75 млрд. долара, а другите два големи проекта на компанията– Taobao – най-големият сайт за електронна търговия в Китай, и Alipay – най-големият доставчик на услугата електронно разплащане, все още не са листнати на борсата.

Goldman Sachs оценява само сайта Taobao на 7 млрд. долара.

Наскоро бе съобщено и за възможност за сливане на американския портал с друга интернет компания – AOL. Основната трудност пред реализирането на подобна сделка е необходимостта от Yahoo! да изтеглят участието си от азиатските компании, в това число Yahoo! Japan и Alibaba Group.

Все още втора по използване търсачка в САЩ, в последно време Yahoo е изправена пред трудности в борбата си срещу конкурента Google и усилената си борба за пазар със социални мрежи като Facebook и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 09.09.22 г.
fallback