fallback

Гласуването по интернет става все по-приемливо за българите

35% от участвалите в проучване на НЦИОМ биха гласували по електронен път, ако това бъде регламентирано със закон

17:08 | 08.11.10 г.

Гласуването по интернет става все по-приемливо за българите, показва национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), направено през октомври сред 1000 души и цитирано от БТА.

Според данните 35% биха гласували по електронен път, ако това бъде регламентирано със закон.

Общо 29 на сто, които не са против по принцип, не биха се възползвали от подобна възможност, защото не ползват интернет.

Една четвърт от участвалите в изследването заявяват, че предпочитат да гласуват в избирателна секция, а не по интернет.

Идеята да се гласува по интернет е подкрепяна най-често от мъжете, от младите българи и от тези на средна възраст, от образованите, от хората със стандарт над средния, от жителите на столицата и на областните градове. Привържениците на ГЕРБ и на Синята коалиция по-често от останалите одобряват гласуване в интернет.

Попитани директно за възможността, предвидена в проекта на Изборен кодекс, 54 на сто от интервюираните одобряват предложението на всички видове избори да може да се гласува и по електронен път. Общо 19 на сто са против, а 27 процента не могат да преценят.

От НЦИОМ са попитали анкетираните и за други предложения за промяна в изборния процес. 

С най-голямо одобрение - от 71% от анкетираните, се ползва идеята за въвеждане на принципа за уседналост на местните избори (право да гласуват да имат само гражданите, живели не по-малко от 12 месеца в съответната община).

За 55 процента от българите 4-процентният изборен праг за партии и коалиции за влизане в Народното събрание е приемлив. Общо 51 на сто предпочитат данни от социологически проучвания да не се огласяват в деня за размисъл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 12.09.22 г.
fallback